Open Access

Open Access handler om fri adgang til videnskabelig litteratur. Med Open Access er forskningsresultater ikke længere kun for de få, der betaler abonnement eller licens til tidsskrifterne, men forskningsresultaterne er tilgængelige for alle.

Open Access er muligt, når en forsker parallelpublicerer sin publikation med en vedhæftet fuldtekst i et åbent arkiv, et repository. Aalborg Universitet's repository er VBN. Der findes ligeledes Open Access tidsskrifter, hvis formål er, at publikationer frit kan læses af alle. Open Access-tidsskrifter er oftest videnskabelige, peer-reviewed tidsskrifter. Der skelnes mellem grøn Open Access og gylden Open Access.

Undersøg hvilke tidsskrifter der er Open Access på Directory of Open Access Journals hjemmeside.

Aalborg Universitet har en række Open Access tidsskrifter, som alle er peer-reviewed. En del af dem er optaget på Den Bibliometriske Forskningsindikator. Aalborg Universitetsbibliotek varetager desuden tre aftaler om publicering via Open Access.

Aalborg Universitet har udarbejdet en Open Access-politik, som er udformet i et samarbejde mellem direktionen, AAU's Open Access-udvalg og VBN-redaktionen.

Læs AAU's Open access-politik

Kontakt os

Hvis du spørgsmål vedrørende Open Access, gerne vil booke et oplæg eller har brug for hjælp til at parallelpublicere i VBN, er du altid velkommen til at kontakte VBN-redaktionen.